Комисията КПКОНПИ трябва да бъде събудена не защото е неефективна,

...
 Комисията КПКОНПИ трябва да бъде събудена не защото е неефективна,
Коментари Харесай

Цацаров обясни защо говори за събуждане

 
Комисията КПКОНПИ би трябвало да бъде събудена не тъй като е неефективна, а тъй като от един миг тя остана без управление и изпадна в административно западане, счита актуалният основен прокурорЕдва 7% от чиновниците на КПКОНПИ се занимават директно с противопоставяне на корупцията, съобщи Цацаров
 

" Нямам самочувствието, че, в случай че бъда определен, работата на тази Комисия занапред ще стартира. Всички построени до момента практики, макар противоречивите отзиви по отношение на резултатите на Комисията, би трябвало да бъдат регистрирани на глас ", по този начин стартира ревюто си Сотир Цацаров. Заедно с другият петендент за началник на КПКОНПИ - Симеон Найденов, бяха изслушани от Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос на Народното събрание.

В бъдеще е належащо да се обособят съответни отговорности, свързани с работата на членовете на комисията, като това би трябвало да става с самостоятелна преценка на метода за това, добави Цацаров.

Намаляване на централизацията по звена – това е вторият акцент в концепцията му.

" Комисията е групов орган и работата на членовете й не трябва да бъде подценявана. Участието им, а и отговорността им, не трябва да се свеждат единствено до присъединяване им в Общите събрания на Комисията ", уточни Цацаров. Според него броят на членовете на администрацията в Антикорупционния орган е " прекомерно раздут ", а модела, по който е " закрепен " щатът - като неефикасен и не даващ опция за метаморфоза.

Затова той предлага пренаписване на правилника за активността на Комисията.

Акцент в концепцията на Сотир Цацаров е подложен и на методите за инспекции за честност и интегритет, образования и асортимент на чиновниците.

Специално внимание е сложено на съгласуването на предлаганите от законодателя законопроекти и оценяването на корупционния риск.

" Предвиждам основаването на Консултативен съвет към Комисията, в който да са привлечени специалисти и адвокати, които да подкрепят тази активност ", изложи още той.

Единен указател на всяко от предложенията на Комисията, както и реакцията на изпълнителната власт и резултатът, непрекъснат медиен мониторинг при изцяло равно отнасяне на всички медии, желае още Цацаров.

" По закон този медиен мониторинг се приравнява на сигнал по силата член 47 алинея 2 от закона. Разбира се всичко това ще наложи промени в състава на дирекция " Превенция на корупцията ", сподели Цацаров.

По отношение на декларациите, които стоящите по върховете на властта попълнят, актуалният основен прокурор се изрече сериозно. " Кое се попълня, кое не - не е ясно. Това води до значителен брой механически неточности. Второто " само че " е във връзка с електронната форма на попълване на тези заявления ", уточни основният прокурор.

Той възнамерява още нови мостри за сигнали, които да дават опция за подаването им онлайн по е-поща. Предвиждат се и ограничения за отбрана на подателя на сигнала.

" Отбелязвам нуждата от кадровата обезпеченост на дирекция " Конфликт на ползи " с подготвени адвокати ", съобщи още Цацаров, като посочи, че не планува увеличение на безспорната стойност на щатовете в Комисията, а планува реорганизацията им през промяна на такива.

„ Едва 7% от чиновниците на КПКОНПИ се занимават директно с противопоставяне на корупцията. При всички случаи броят на чиновниците би трябвало да бъде повишен, дирекция " Антикорупция " би трябвало да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Важно е основаването на териториални поделения на дирекция " Антикорупция ". Тя работи със Специализираната прокуратура, на територията на цялата страна, само че няма на никое място в страната изнесени работни места. Териториалните дирекции на комисията се занимават единствено с производствата по отнемана не нелегално добитото имущество. ", сподели още той.

Цацаров акцентира, че би трябвало да се резервира положителната връзка с прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и службите, като е нужен и електронен продан на информация за улеснение на взаимната активност. Той беше безапелационен и, че КПКОНПИ се нуждае и от разпространение и по-активна медийна политика, както и от смяна на визията на електронната страница. " Необходимо е уеб сайтът да бъде допълнен с настояща информация, като единственото изключение следва да бъде това във връзка с класифицираната информация ", сподели още актуалният основен прокурор.

Кристина Сидорова попита Цацаров какво е мнението му по отношение на нужните промени в закона. " Евентуалните промени в закона са ваше пълномощие. Най-общо, в случай че тръгнем по хронологията на закона – на мен ми се коства, че кръгът от лица, заемащи " висши обществени длъжности " е прекомерно необятно дефиниран. Отсъстват едни за сметка на други. За никой не е загадка, че параграф 2 на на практика не работи. Той основава отговорност за обявление на голям брой лица и чиновници, система за инспекция, която не работи, обществен указател, който съвсем не съществува. Тоест, за мен този параграф в сегашния му тип се нуждае от коренна смяна. Премахването напълно на задължението на общинските съветници да заявяват не е подобаващия модел. Второто ненормално е условието за опит и стаж на членовете на комисията. Следващият миг, по който, съгласно мен, е нужна смяна е парламентарният надзор. Има и други детайли, като да вземем за пример – лицата, които са в брак, фактическо общуване и фактическа разлъка ", уточни Цацаров.

На въпрос по отношение на визията му за образованията на деца и студенти по отношение на антикорупционното законодателство и двамата претенденти се сплотиха, че такова не е належащо, защото децата би трябвало да се възпитават в " други полезности ". " Нека не бъдем по-католици от Папата ", разяснява Цацаров.

КПКОНПИ не е комерсиална компания и считам, че Комисията е ефикасна по отношение на отнемането на нелегално добитото имущество на фона на ресурса, с който разполага. Комисията би трябвало да бъде събудена не тъй като е неефективна, а тъй като от един миг тя остана без управление и изпадна в, по този начин да се каже, административно западане. Ще дам всичко от себе си да реализира резултати ", сподели актуалният основен прокурор на въпрос на Инициатива " Правосъдие за всеки ".

Изслушването продължи 2 часа, парламентарната комисията ще изпрати стенограмата от представянето до всички народни представители. Другата седмица се чака да се организира гласуването в пленарна зала.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР